• Martin Mach
  • martin@scisoft.cz
  • icq: 447442475
  • Inzerce zvířat

    Inzerce psů, inzerce koček, akvárium, terárium, koně na prodej.

    Inzerce zdarma, bazar

    Inzerce s rubrikami Autobazar, Motobazar, Inzerce práce a další.

    Psí móda

    Vše o vašich domácích mazlíčcích

    Oblečky pro psy

    Oblečeme Vašeho psího mazlíčka. Uděláme z něj hvězdu!

    Praktický život

    Rady, nápady, vše pro praktický život,



Suchozemské želvy

Suchozemské želvy se vyskytují v tropických a subtropických pásmech celého světa. Mají klenutější krunýř než druhy žijící ve vodě a silnějaší nohy uzpůsobené k přenášení jejich težkých těl po pevnině. Větašinou se živí rostlinnou potravou, ale větší druhy nepohrnou nalezenou mršinou.

Želva sloní - Chelonoidis nigra

Želva sloní se vyskytuje na Galapšském souostroví. Je to největší pozemní želva-má obrovský krunýř, robusní nohy a dlouhý krk. Tvar a velikost krunýře se mení podle toho, ze kterého z ostrůvků jedinec pochází, nejvíce však d orůstá délky 1,5 metru, váhy 250kg a věku okolo sta let. Vetšinu života stráví v menších zkupinkách pastvou a vyhříváním se v zablátěných kalužích. Živí se ruznými druhy rostlin, od suchých kaktusů až po vodní rostlinky. .

Páření muže probíhat v jakémkoliv měsíci v roce, ovšem na konci jara dosahuje maxima. Samci se v té dobe stávají teritoiálními a hledají si samičky, které si připravují jámy na vajíčka, kterých nakladou asi 15. Technika zásnub je dost nekompromisní. Jakmile samec vyhledá vhodnou samici, kouše a štípe ji do nohou, aby ji znehybnil. Potom se na ni vysune a spáří se.

Želva sloní je velmi ohrožený druh, predevším kvůli krysám, které vyžírají snůšky vajec a malé jedince, a také kvůli lidské činnosti. Některé organizace se snaží pomoci-do roku 2000 bylo vypuštěno přes tisíc želv z chovných stanic zpět do přírody. Tohle je druh, který si ochranu opravdu zaslouží.

 

Želva obrovská - Dipsochelys gigantea

Želva obrovská je velmi podobná želvě sloní, akorád žije na ostrovech Seychely. Od želvy sloní se liší malým (tzv. nuchálním)štítkem na předním okraji karapaxu(horní díl krunýře). Opět záleží na kterém ostrůvku daný jedinec žije. Byla téměř vyhubeny(na některých ostrovech úplně) kvůli sběru vajec a lovu na maso. I tato želva by si zasloužila větší ochranu.

 

 

Želva uhlířská - Geochelone carbonaria

Želva uhlířská obývá severní pobřeží Jižní Ameriky. Dorůstá délky 50 cm, snadno se pozná podle nápadných červených nebo oranžových skvrn na nohou a často i na krunýři, který je zvláště u samců nápadně protáhlý a uprostřed mírně snížený. Živí se nejen rostlinami a spadanými plody ovoce, ale i mršinami. Samička klade několik snůšek do roka do roka po 2 až 15 vejcích. Čast je lovena a též doplácí na vypalování deštných pralesů, které jsou jejím domovem, přesto stále patří k poměrně běžným druhům.

 

Želva hvězdnatá - Geochelone elegans

Želva hvězdnatá obývá poloostrov přední Indiie. Má nápadně vyboulený krunýř s nádhernými kresbami. Vyhledává spíše vlhčí oblasti, ale to neznamená, že nežije i na savanách a stepích. Živí se výhradně rostlinou potravou, jako jsou suché byliny a traviny, též také požírají kaktusy a spadané ovoce. Samice klade okolo 5 snůšek za rok po 10 vejcích, které zahrabává pod zem. Často se stává, že v období sucha zem ztvrne natolik, že mláďata musí s vylezením počkat na monzumové deště. Není to vhodný druh pro nezkušené chovatele.

 

Želva pardálí - Geochelone pardalis

Želva pardálí obývá různé biotopy jižní Afriky, od písčitých oblastí křovinatého pobřeží, až po stepi a polopouště. Dorůstá velikosti až 70cm, živý se travinami a jejich semeny, ale nepohrne výkaly predátorů a mršinami. V chladných oblastech se na zimu zahrabává a prospí ji, naopak v teplých oblastech se především na odpoledne ukryje do stínu, nebo zahrabá. Samice naklade do jednoho hnízda až téměř sto vajec. Aby mohla(samice) vůbec jámu vykopat, často si hlínu zvlhčuje vlastní močí. Mláďata v zemi často uvýznou i na několik týdnů až do období dešťů. Mladí jedinci se často stávají kořistí varanů, čápů, vran a různých malých savců.

 

Želva pouštní - Gopherus agassizzi

Želva pouštní obývá jihozápadní Ameriku. Dorůstá délky necelých 35cm. Má robustní a silné nohy dobře uzpůsobené k hloubení nor, ve kterých se ukrývá v horkých částech dne a ve velice chladných nocích, často jsou doupata velká a společná pro více jedinců. Žije nejméně 50 let, živí se kaktusy a trávou, někdy i hmyzem.

 

Želva trpasličí - Homopus signatus

Želva trpasličí je nejmenší želva na světě, dorůstá délky pouhých 8cm. Obývá suché oblasti, živí se především suchými sukulentními rostlinami. Díky své malé velikosti se může schovat pod kameny, před sluncem a predátory, přesto se často stává obětí masožravých ptáků a menších savců.

 

Želva Homeova - Kinixys erosa

Želva Homeova je velmi zvláštní druh, má totiž pohiblivý zadní díl karapaxu(vrchní krunýř), což jí umožňuje prakticky úplné uzavření se v krunýři. Dorůstá 30 cm, žije v tropických pralesích střední Afriky u mokřadů a břehů řek, je to totiž docela obstojný plavec, přesto většinu času stráví zahrabaná pod padlými kmeny nebo kořeny. Je to všežravec, živí se jak rostlinami a plody, tak bezobratlými a zdechlinami. Samice kladou několik snůšek po 5 vejcích za rok, ukrývají je pouze pod spadané listí.

 

Želva skalní - Malacochersus tornieri

Želva skalní je další dosti zvláštní druh. Je menšího vzrůstu-17cm, ale na první pohlůed zaujme nápadně plochým krunýřem, který je navíc částečně ohebný díky otvorům v kostních deskách pod štítky. Umožňuje jí to se zaklínit i do malých štěrbinek, aby unikla ptáků a dravým savcům. Obývá skalnaté polopouště střední Afriky. Živí se trávou, listy a plody, nikdy se však nevzdaluje od své skály. Samice kladou během jednoho roku několik snůšek po jednom vajíčku.

 

Želva zelenavá - Testudo hermanni

Želva zelenavá je se svými 20cm nejmenším druhem z jihoevropských želv. Snadno se zamění za jí podobnou želvu žlutohnědou, má však jasnější a výraznější barvy a její nadocasní štítek je rozdělen na dva. Živí se převážně listy, plody a květy, ale nevadí ji hlemýždi, slimáci a zbytky mrtvých živočichů. V zimě spí zimním spánkem, v létě si přes nejteplejší část někam zaleze. Samice klade asi 12 vajec jednou za rok. Je to často a snadno chovaný druh, dříve byl často odchytávána, dnes je plně chráněna.

 

Želva žlutohnědá - Testudo graeca

Želva žlutohnědá dorůstá délky 25cm, obývá teplejší biotopy než želva žlutohnědá. její život se velmi podobá životu želvy žlutohnědé, žije na písčitých dunách , žere listy, plody, případně zdechliny a trus savců. Samice klade za rok až 12 vajec. Je to zranitelný druh, také často chovaný.

 

Želva trojúhelníkovitá - Chersina angulata

Želva trojúhelníková obývá pobřeží jižní Afriky. Měří 15-20cm, ale má dosti vysoko klenutý krunýř. Živí se trávou a sukulenty, v zimě hibernuje. Je ale častou potravou dravých ptáků, varanů a savců.

 

 

nahoru

Tvorba webových www stránek - WebDnes.cz